لبخند هر فرد مشخصه ای است که هنگام رویایی با دیگران از خود به جای می گذارد و طبیعتاً این مشخصه برای خیلی از افراد مهم است. ناهنجاری دندان ها عارضه ای است که با رویش دندان های اصلی دیده می شود و علاوه بر ظاهر ناخوشایند باعث مشکلات بسیاری چون پوسیدگی زودرس دندان ها، بلع نامناسب و مشکلات گوارشی می گردد. ارتودنسی دندان روشی است که به مرتب شدن ظاهر دندان ها کمک می کند. در ابتدا با مراحل ارتودنسی دندان آشنا می شویم.
در ابتدا بایستی برای ارتودنسی دندان جهت مشاوره و بررسی دندان ها به دندانپزشک مراجعه کرد تا بر اساس شدت ناهنجاری، سن، عکس مخصوص دندان، شرایط لثه و دندان و سایر موارد ارتودنسی مورد نیاز تجویز شود. همچنین وضعیت دندان ها بررسی می شود که تا پیش از انجام در صورت وجود پوسیدگی، مشکل دندان آسیب دیده برطرف گردد. پس از این مرحله قالب گیری دندان ها انجام می شود و سپس عکس برداری OPG انجام می شود.
بعد از این کار براکت ها نصب می شوند و سپس سیم از میان آن ها رد شده و در نهایت در جای خود سفت می شوند. پس از نصب ارتودنسی بایستی طبق تشخیص دندانپزشک ویزیت های منظم داشته باشید تا وضعیت دندان ها بررسی گردند.
هزینه و قیمت ارتودنسی دندان
هزینه ارتودنسی دندان بر اساس وضعیت دندان هر فرد محاسبه می شود. چراکه ممکن است فردی قبل از انجام این کار نیاز به رفع پوسیدگی و یا عصب کشی دندان داشته باشد. حتی نوع ارتودنسی نیز بر اساس شدت ناهنجاری دندان ها و سایر عوامل متفاوت می باشد و ممکن است فردی به ارتودنسی ثابت و شخص دیگر به ارتودنسی متحرک نیاز داشته باشد که هزینه این دو نیز با یکدیگر متفاوت می باشد. به دلایل ذکر شده و از آنجایی که قیمت ارتودنسی در هر فرد متفاوت و با توجه به شرایط خاص او می باشد، این هزینه پس از مشاوره توسط دندانپزشک تعیین می شود.
زمان ماندن سیم روی دندان چقدر است؟
کوتاه ترین زمان ماندن ارتودنسی روی دندان ها شش ماه می باشد و بر اساس شدت ناهنجاری دندان ها ممکن است تا 36 ماه نیز به طول بیانجامد. عواملی که روی مدت زمان ارتودنسی در دهان تاثیرگذارند، نوع ارتودنسی، سن، شدت ناهنجاری دندان ها، میزان رعایت فرد و سایرعوامل می باشند. هرچه سن فرد کمتر باشد طول دوره درمان نیز کوتاه تر خواهد بود. چراکه فک کودک در حالت رشد است و شکل فک و دندان ها آسان تر تغییر می کند. رعایت بهداشت دهان نیز از این جهت اهمیت دارد که از بروز عفونت لثه جلوگیری شده و سبب می گردد روند درمان سریع تر پیش برود.
شدت ناهنجاری دندان ها از عوامل دیگری است که تاثیر مستقیمی روی طول دوره درمان دارد. هرچه میزان به هم ریختگی دندان ها و ناهنجاری فک کمتر باشد، دوره درمان نیز کوتاه تر خواهد بود.
تاثیر ارتودنسی روی فک
انجام ارتودنسی روی ظاهر افراد تاثیرگذار است و ناهنجاری های فک و دهان را تا حد زیادی پوشش می دهد. عدم تقارن در صورت به دلیل ناهنجاری دندان ها و فک اتفاق می افتد و ارتودنسی از طریق مرتب کردن دندان ها در چهره توازن ایجاد می کند. کسانی که مشکل اوربایت و اپن بایت فکی دارند، پس از ارتودنسی ظاهر فکشان بهبود پیدا کرده و به حالت استاندارد تغییر شکل پیدا می کند.
پوسیدگی ناشی از ارتودنسی
احتمالاً شنیده اید که ارتودنسی باعث پوسیدگی دندان می شود. اما در حقیقت ارتودنسی باعث پوسیدگی دندان نمی شود، بلکه عدم رعایت بهداشت در طول دوره درمان با ارتودنسی است که ممکن است باعث پوسیدگی دندان ها شود. از آنجاییکه رعایت بهداشت دهان پس از انجام ارتودنسی دشوارتر می شود و بایستی زمان بیشتری برای این کار صرف شود، برخی افراد در انجام آن سهل انگاری می کنند که باعث پوسیدگی دندان ها خواهد شد.
بهداشت دندان در زمان ارتودنسی
رعایت بهداشت دهان پس از انجام ارتودنسی بسیار مهم است، زیرا در سلامت دندان ها نقش پررنگی دارد. لثه و دندان در این مدت حساس تر از پیش هستند و به دلیل وجود سیم و براکت ها امکان گیر کردن ذرات غذا میان دندان ها بیشتر می شود. مواد قندی خوراکی ها در دهان تبدیل به باکتری می شود و این باکتری ها پلاک جرم ایجاد می کنند. این پلاک ها با داشتن باکتری های مضر رفته رفته باعث پوسیدگی دندان ها و در نهایت فرسایش مینای دندان می شوند.
رژیم غذایی مناسب، مسواک زدن و نخ دندان مرتب، مراجعه منظم به دندانپزشکی جهت معاینه دهان در طول دوره ارتودنسی ضروری می باشد.
رژیم غذایی مناسب در زمان ارتودنسی دندان
داشتن یک رژیم غذایی مناسب که میزان قند کمی داشته باشد و پرهیز از مصرف نوشابه ها و استعمال سیگار و در عوض خوردن بیشتر سبزیجات و میوه جات به داشتن دندان هایی سالم در طول دوره درمان ارتودنسی کمک زیادی می کند. همچنین خوردن غذاهای سفت و چسبناک به دندان ها آسیب می رساند. هنگام خوردن میوه جات نیز بهتر است آن ها را به قطعات کوچک تر برش داده و سپس میل کنید.
مسواک و نخ دندان مرتب
پس از انجام ارتودنسی باید بیش از گذشته برای مسواک زدنتان زمان بگذارید. طریقه صحیح مسواک زدن را دندانپزشک به شما آموزش خواهد داد. مهم است که پس از هر وعده غذایی دندان هایتان را مسواک زده و نخ دندان بکشید. استفاده از مسواک های مخصوص، نخ دندان مناسب(سوپرفلاس) و دهان شویه فلوراید دار نیز در این دوره توصیه می شود.
مراجعه به دندانپزشک
طی دوره درمان ارتودنسی بایستی بطور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید تا در صورت ایجاد پوسیدگی و بیماری های لثه، مشکل هرچه سریع تر برطرف گردد. این چکاپ ها بایستی تا پایان دوره درمان ادامه یابند.