ترس از دندانپزشکی عاملی است که باعث می شود بسیاری از افراد هنگام مراجعه به مطب دندانپزشکی دچار اضطراب شوند. این ترس معمولا به دلیل وحشت از تزریق آمپول بی حسی، صدای ابزار دندانپزشکی و حتی بوی محیط است و همین ترس باعث می شود اینگونه افراد کمتر به مطب دندانپزشکی مراجعه کنند. در نتیجه ترمیم خرابی دندان و لثه خود را به تعویق می اندازند که خود باعث آسیب زیادی در آینده خواهد شد. ترس از تزریق ماده بی حسی و دندانپزشکی با استفاده از بیهوشی عاملی است که خیلی از افراد از آن وحشت دارند، درحالیکه برخلاف ظاهر ترسناک سرنگ های دندانپزشکی، این تزریق آنقدرها هم دردناک نیست.
برخی از دندانپزشکان با استفاده از تکنیک های خاصی مانند ماساژ لثه، این درد را برای بیمار کمتر می کنند. همینطور تکنیک هایی روانی وجود دارند که افراد می توانند با انجام و تمرین آن ها تا حد زیادی بر ترس خود غلبه کنند، اما در موارد شدیدتر دندانپزشکان با استفاده از بیهوشی اقدام به ترمیم دندان یا لثه آسیب دیده فرد می کنند. دندانپزشکی با استفاده از بیهوشی برای کودکانی که از مطب دندانپزشکی ترس دارند، نیز به کار می رود. کودکان در ابتدا هیچ پیش زمینه ای از مطب دندانپزشکی ندارند و بنابراین در صورت برخورد اولیه نامناسب پزشک و والدین، تجربه ای تلخ برای کودک ایجاد خواهد شد.
از آنجاییکه کودکان مانند افراد بالغ قادر به تمرکز ذهنی نیستند و تحمل کمتری دارند، از دندانپزشکی با استفاده از بیهوشی برای آن ها نیز استفاده می شود. در این روش کودک به خواب مصنوعی عمیقی می رود و هیچ یک از مراحل روند درمان را متوجه نمی شود. البته بیهوشی عمومی کودکان کاری حساس است و حتما باید توسط متخصص این کار انجام شود. کلیه خدمات بیهوشی و بی حسی موضعی در کلینیک تخصصی دندانپزشکی مادر واقع در گوهردشت کرج و زیر نظر کادر متخصصین مجرب در محیطی آرامشبخش و ایزوله انجام می شود. شما در این مقاله با تکنیک های دندانپزشکی با استفاده از بیهوشی آشنا می شوید.
انواع بیهوشی و بی حسی برای دندان چیست؟
همانطور که پیش تر گفته شد، بیهوشی و بی حسی برای کنترل درد و کاهش اضطراب ناشی از درمان دندانپزشکی به کار می رود و بدین منظور به جز موارد خاص پزشکان معمولاً از بیهوشی موضعی برای افراد بیمار استفاده می کنند. به طور کلی سه نمونه بیهوشی وجود دارد. بیهوشی عمومی، بیهوشی موضعی (بی حسی موضعی) و بیهوشی در خواب یا سدیشن که در این بخش به توضیح آن ها می پردازیم. بنا به میزان اضطراب بیمار و تشخیص پزشک نوع مناسب بیهوشی یا بی حسی موضعی برای فرد تجویز می شود.
بیهوشی موضعی (بی حسی موضعی)
بیهوشی موضعی یا بی حسی موضعی روشی است که در آن ناحیه مورد نظر از طریق تزریق ماده بی حسی یا اسپری یا کرم به صورت موضعی بی حس می شود و همچنین آن نقطه مدت زمان کوتاه تری بی حس خواهد ماند. معمولاً پس از گذشت 10 تا 15 دقیقه بی حسی ایجاد می شود و اثر آن حدوداً یک ساعت یا کمی بیشتر در دهان فرد باقی می ماند. فرد در بیهوشی موضعی کاملاً آگاه است و تنها فشار درد را حس نمی کند. از بیهوشی موضعی برای ترمیم دندان های خراب، عصب کشی، جراحی لثه و سایر درمان هایی که شدت بیشتری دارند، استفاده می شود.
بیهوشی عمومی
در این روش فرد به طور کامل بیهوش می شود و در مواقعی استفاده می شود که بیمار دچار اضطراب بسیار بالایی است و نمی تواند فرآیند دندانپزشکی را به هیچ وجه تحمل کند. بیهوشی عمومی عوارضی را با خود به همراه دارد که می توان به تهوع پس از به هوش آمدن، گیجی، گلو درد و آکنه در بلند مدت اشاره کرد. در بعضی موارد نادر بدن فرد به بیهوشی عمومی واکنش آلرژیک نشان می دهد و حتی ممکن است منجر به مرگ شود. بنابراین تا حد امکان از این روش برای کارهای دندانپزشکی استفاده نمی شود.
بیهوشی سدیشن نوعی از دندانپزشکی با استفاده از بیهوشی
نوع دیگری از بیهوشی وجود دارد که به آن دندانپزشکی در خواب یا سدیشن گفته می شود. از آنجاییکه بیهوشی عمومی عوارض زیادی دارد، برای درمان های ساده دندانپزشکی از این روش استفاده نمی شود و در عوض روش سدیشن جایگزین آن می شود. این روش با استفاده از داروهای آرامشبخش برای بیماران که معمولاً به صورت خوراکی تجویز می شود، انجام شده و به دلیل عدم تزریق، بیمار دیگر دچار ترس و اضطراب نمی شود. در گذشته از تزریق وریدی داروهای آرامشبخش و یا استنشاق گاز خنده توسط بیمار، استفاده می شد، اما به تازگی داروهای خوراکی جایگزین این دو روش شده اند. پس از اینکه فرد از خواب بیدار می شود چیزی از مراحل درمان را به خاطر نمی آورد. در سدیشن از بی حسی موضعی نیز برای نقطه مورد نظر استفاده می شود.
عوارض دندانپزشکی با بیهوشی چیست؟
دندانپزشکی با بیهوشی عوارضی دارد که بستگی به نوع بیهوشی اعمال شده برای فرد دارد. بیهوشی عمومی عوارض بیشتر و سنگین تری نسبت به بیهوشی موضعی دارد و حتی ممکن است در برخی افراد باعث بروز فشار خون و عارضه قلبی شود. علائم بیهوشی عمومی شامل تهوع و سرگیجه پس از به هوش آمدن و بروز آکنه در برخی افراد برای مدت طولانی تر می باشد.
به طور کلی افرادی که دارای فشار خون بالایی هستند، افرادی که دارای سابقه سکته مغزی هستند، افراد با بیماری های قلبی و کلیوی حاد و افرادی که بیماری های روانی دارند، کاندیدای خوبی برای بیهوشی عمومی نیستند و این کار برای آنها خطرپذیرتر است. پس چنانچه شرایط خاصی مانند بیماری های فوق را دارید و یا باردار هستید، حتما پیش از انجام بیهوشی به دندانپزشک خود اطلاع دهید تا از بروز آسیب های جبران ناپذیر جلوگیری شود.